esp / eng / cat
Mussons
Les Vinyes
Les vinyes de Mussons Vins es troben a Poboleda, bressol del Priorat Històric. Les mans dels nostres avantpassats ja varen treballar aquestes terres amb la construcció d'innumerables marges de pedra seca, amb el cultiu de les primeres vinyes, que anys desprès acabarien tenint un reconeixement internacional amb la DO del Priorat.

Les vinyes de Mussons es troben en terres d’origen volcànic que, gracies a la seva peculiar composició, conserven fàcilment la calor del sol. Les vinyes gaudeixen d’un clima temperat i sec, amb marcades oscil·lacions entre el dia i la nit. Son unes terres d’escassa fertilitat i cultiu molt difícil, però que ens donen uns vins carregats de personalitat i rics en sensacions.
Els nostres vins, les nostres varietats
ELS NEGRES
Garnatxa Negra
És una de les varietats principals al PRIORAT juntament amb el Samsó. És la varietat mediterrània més cultivada al món, tant a l'Estat Espanyol com a França, Itàlia i a Califòrnia.
Al estar molt estesa pel món, és una de les varietats de raïm amb mes sinònims.

Se tracta d'una varietat de Tercera època i dona una elevada producció. És resistent a la sequera i al fred. Té raïms i baies de mida mitjana i compactes, forma ovalada i color vermell fosc, morat.

Produeix vins equilibrats; al Priorat, el vi negre de garnatxa pot arribar a tenir fins a 15 º o 16 º d'alcohol, té poc color, amb cos i acidesa moderada. Te aromes primaris de confitures i espècies. En boca són carnosos. Pot combinar bé amb altres varietats, com el raïm com el Samsó, el Cabernet, Sauvignon i el Syrah.

També és àmpliament utilitzada per a l'elaboració de misteles, en destaquen els vins dolços naturals Garnatxa d'Empordà i AOC Banyuls Grand Cru i també les misteles de Garnatxa del Priorat.
 
Garnatxa Peluda
També anomenada Lledoner pelut, lledoner gris o garnatxa grisa, és una varietat de vinya negra produïda per mutació de la garnatxa negra.

Produeix raïms de mida mitjana i compactes. El gra és ovalat, mitjà, de pell gruixuda i recoberta de una pilositat d'on li ve el nom. És de Tercera època encara que el brot és primerenc i madura entre finals de setembre i principis d'octubre. Es conrea com la varietat recomanada a la DOQ Priorat.

Els Vins de garnatxa peluda són de gran qualitat i s'utilitzen bàsicament per complementar altres vins en el cupatge degut a que té una graduació alcohòlica alta, proporciona aromes fruitats i dona molt de color.
 
Samsó
És una de les varietats principals al PRIORAT juntament amb la Garnatxa . És una varietat típica de les zones semi àrides de Catalunya i Aragó. El raïm de samsó és compacte, de gra mitjà, rodó i de color blau negre, amb molt de suc i gust dolç. Té una bona resistència a la sequera. Madura en Tercera època, és de brotació lenta, pel que no l'afecten les gelades de primavera, i no suporta bé la humitat.

El nom «samsó» prové del francès cinsaut. Es cultiva a tot l'arc mediterrani entre el Roine i l'Ebre, on és una varietat tradicional d'origen antic desconegut. S'ha trasplantat amb èxit a Sud-àfrica on s'anomena hermitage.

El vi de raïm samsó varia molt segons la productivitat de les vinyes. En produccions equilibrades produeix vins amb bona pigmentació, astringents i amb finals consistents, amb aromes delicades i elegants. Són vins molt fins i agradables al paladar, i fort gust de fruites i de pruna seca. S'utilitza principalment en cupatges amb garnatxa, per a produir vins negres lleugers aportant suavitat i harmonia, encara en molts casos que té prou personalitat per ser la principal varietat del cupatge. La gran quantitat de tanins el fa apte per l'envelliment. És una varietat que produeix vins molt elegants i sedosos quan prové de vinyes velles.
 
Cabernet Sauvignon
És una de les grans varietat d'origen francès, és una de les típiques dels vins de Bordeus. És ideal per a vins de criança, té un color intens, tanins vigorosos i un aroma penetrant de violetes i baies. Al PRIORAT s'ha aclimatat perfectament.

És una varietat de segona època, la brotada és mitja tardana. Els vins que dona es caracteritzen per la seva consistència i longevitat i hi ha una sèrie de característiques del entorn que caracteritzen el seu resultat com són la composició del sòl i la climatologia.
Es conrea principalment en els sòls de grava (Graves, al Medoc de on és originaria), per aquest motiu s'ha adaptat tan be al Priorat, això fa que els vins que produeix siguin àgils i austers. Les baies d'aquesta varietat són petites i rodones, amb una pell bastant dura. La polpa és dura i cruixent i té una pigmentació de color negre intens, és de sabor astringent i els seus aromes recorden a flors silvestres i sobretot a les violetes.

Els seus tanins són sobris, de gran elegància i densitat. Els vins obtinguts amb aquesta Varietat són vigorosos, rics en aromes i d'un perfum molt fi. Són vins ben estructurats, complexos , al nas destaquen els intensos aromes de fruites. Tenen un color intens i profund que fa que sigui un vi ideal per envellir. La seva criança no requereix una gran complexitat i els vins resultants són tànnics en la joventut, però amb el pas del temps, prenen aromes florals, fruitats i vegetals que es van fent més complexos amb la criança.

Cal destacar que quan es combina amb altres varietats (Garnatxa i Syrah), s'obté com a resultat uns vins d'extraordinària qualitat i sabor.
 
Syrah
És una de les grans varietats que produeix vins d'alta qualitat juntament amb el Cabernet Sauvignon i el Pinot Noir; els seus millors vins es situen a la mateixa altura que els grans Borgonyes (Pinot Noir) i Bordeus (Cabernet Sauvignon).

És una varietat de raïm associada a dos llocs clau: la regió de la vall del Roine, França, on també se la coneix com Hermitage i en terres Australianes. En els dos llocs donen vins negres opulents, vigorosos i amb cos, gran quantitat de tanins i matèria colorant, els caracteritza l'aroma de violetes, i tenen lleugers tocs fumats, així com una gran capacitat d'envelliment.

El Syrah s'assenta bé en sòls granítics, còdols i fins i tot argil·localcaris.
És una varietat difícil d'elaborar degut a la seva riquesa aromàtica i els seus tanins, però el resultat val la pena. Els elegants vins del Roine van des dels sabors, minerals i fumats d'un Hermitage, al porpra fosc i aroma a violeta.
Al Priorat, està bastant ben implantada i és un complement ideal per cupatges amb la garnatxa i el Cabernet Sauvignon.
 
ELS BLANCS
Garnatxa Blanca
És una varietat de vinya (Vitis vinifera) blanca. Es troba estesa per tot Espanya, sent particularment abundant a Tarragona i a l'Aragó.

És una varietat de tercera època, té raïms de mida mitjana i compactes. Les baies són de grandària mitjana, forma rodona i color groc verdós. S'ha usat tradicionalment sola o barrejada amb Macabeu i Pedro Ximénez.

Produeix vins de molt cos i molt alcohol, de color groc palla; desprèn aromes florals i afruitats. Al Priorat havia estat una de les varietats blanques principals i s'utilitzava principalment per l'elaboració de Misteles juntament amb el Macabeu i el Pedro Ximenez.

Actualment al Priorat n'hi ha molt poca però produeix vins Blancs secs de gran qualitat, rics en aromes i molt de cos.
 
Macabeu
També anomenada Viura i Alcanols. Molt cultivat al Penedès, el Camp de Tarragona, la Riera de l'Ebre, la Conca de Barberà.
El raïm és de color groc daurat, rodó, de mida mitjana a gran. Pell fina i polpa blanca.

Vigorosa i amb bona producció en sòls fèrtils i fondosos. Sensible al fred i a la humitat, és propensa als atacs de botritis (podridura), en general és sensible als a les malalties produïdes per fongs. Un excés de producció incideix notablement en la qualitat. És una varietat.

Produeix vins de qualitat, afruitats, lleugers, equilibrats i d'aroma molt fi, melosa i elegant (pomes, préssecs amb notes de farina integral). En zones com al Penedès produeix vins lleugers de graduació alcohòlica mitjana (10-11 º). S'utilitza per a l'elaboració de vins blancs fins secs de taula i és una de les varietats amb què es produeix el cava.

Al PRIORAT pot arribar a tenir més de 14º i produeix vins lleugers i fins. És ideal per combinar amb la Garnatxa Blanca perquè li confereix més acidesa i frescor.
c/ Josep Renom, 47 · 08201 Sabadell, BARCELONA · +34 670 29 78 71 · www.mussonsvins.com
Leader del camp